Purchase Tickets

Fizikai színházi workshop

A 2 napos intenzív workshop lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők megismerjenek egy olyan típusú színházi módszert, amelyben a test egy dinamikus, ösztönös és őszinte eszközként vesz részt. Lényege, hogy a testtudatot, a non-verbális színpadi kifejezőeszközöket, valamint a színpadi jelenlétet fejlessze. A fizikai gyakorlatok mellett ritmus és csapatépítő gyakorlatok, az élő zenés improvizáció is fontos részét képezik a munkának.

A különböző fizikai gyakorlatok révén egyfajta nyitottság és érzékenység alakul ki a kreatív lelki impulzusok fizikális kifejeződésére a színészben. A cél, hogy a munka folyamán a testünk, a mozdulataink elsőszámú kifejezőeszközökké váljanak, melynek segítségével gondolatokat, érzelmeket, valamint partnerünkhöz való viszonyunkat formálhatjuk meg.

Színészként és tanárként is fontosnak tartom, hogy nyitott műhely, workshop keretein belül bevonjam a kreatív alkotómunkába a színház iránt érdeklődő fiatalokat. A workshopon történő részvétel és munka a legközvetlenebb formája a művészi interakciónak. Az általam alkalmazott és tanított módszerek mozgásra és zenére épülnek, egyfajta kultúrákon átívelő színházi nyelv. A munkám azon tapasztalatok, impulzusok összessége, amelyek színészként és trénerként is jelentős mértékben formáltak. Ezeknek jelentős részét a W. Staniewski (OPT Gardzienice vezetője) és J. Grotowski által alkalmazott technikák alkotják.

A közös munka fizikálisan, emocionálisan és mentálisan is kihívás elé állít, ugyanis egy olyan intuitív és radikális keresésre stimulál, mely eltér, mind a klasszikus színházban megszokott szövegalapú színészi játéktól, mind a szövegmondást nélkülöző mozgásos munkáktól. A színháznak egy olyan formájú megközelítése ez, melyben a gesztusok, a szöveg, és az élő zene egy plasztikus egészet formál.

"Esztella tréningjein folyamatosan kihívások elé állítjuk magunkat, mind testileg, mind lelkileg. Feszegetjük és átlépjük határainkat. A gyakorlatok segítségével olyan tudatállapotba kerülünk, melyben (Esztella érzékeny figyelme és javaslatai segítségével) a szövegek, jelenetek maguktól születnek meg- sokszor minket is meglepő formában. Izgalmas, inspiráló és számomra mindig nagyon felszabadító élmény ezeknek a folyamatoknak a részesének lenni, szereplőként és nézőként egyaránt. Azért is van rám minden alkalommal nagy hatással, mert itt nincs felesleges színészkedés, a jelenetek csak őszintén tudnak megszólalni. Több tréningen is részt vettem már (és szándékozom a jövőben is) és minden alkalommal maradandó élménnyel gazdagodtam. Nagyon jó szívvel ajánlom mindenkinek."
Selmeci Lili (résztvető)

Tanulmányaimat Londonban a Rose Bruford College-ban, valamint Moszkvában a Filmművészeti Egyetemen (ВГИК) végeztem. Az egyetem alatt ismerkedtem meg V. Meyerhold és J. Grotowski képzési módszereivel, utóbbi mai napig nagy hatást gyakorol a munkámra. Az egyetemet befejezve több európai színházi társulattal dolgoztam együtt, többek között a lengyel Center for Theatre Practises Gardzienice, az olasz Compagnia Pippo Delbono, az orosz Liquid Teatr, a francia Compagnie Philippe Geny valamint a szlovén ViaNegativa. Magyarországra hazatérve szabadúszóként játszottam a Trafóban, az RS9 Színházban, a Bárka Színházban, valamint Romániában a Temesvári Csíky Gergely Színházban. Jelentősebb filmes munkáim egyike a Skóciában forgatott Locked. A film Los Angelesben, Londonban és Lodzban is szerepelt filmfesztiválokon.
Színházas és filmes munkáim mellett az ELTE PhD szakos hallgatója vagyok, doktori disszertációmat az iráni underground mozgalmakról írom.
Az elmúlt években Magyarországon több városban, Szlovákiában és Lengyelországban és Japánban tartottam tréningeket.

Csatlakozz a facebook eseményhez

Levko Esztella vezetésével